Yandex´i teenuste kasutajaleping

1. Üldsätted

1.1. YANDEX LLC (edaspidi „Yandex“) pakub Interneti-kasutajale (edaspidi „Kasutaja”) kasutada oma teenuseid käesolevas Kasutuslepingus (edaspidi „Leping“, „KL“) sätestatud tingimustel. Leping jõustub hetkest, mil Kasutaja väljendab oma nõusolekut selle tingimustega Lepingu punktis 1.4 sätestatud korras.

1.2. Yandex pakub Kasutajatele juurdepääsu teenuste laia spektrile, sealhulgas navigeerimine, suhtlus, otsing, erinevat tüüpi teabe ja materjalide (sisu) postitamine ja säilitamine, sisu isikupärastamine, ostlemine jne. Kõik YANDEX LLC-i ja teiste ettevõtete käesoleval hetkel olemasolevad teenused, mille kasutustingimused viitavad käesolevale Lepingule (edaspidi „Yandex´i teenused“), samuti nende arendamine ja/või uute lisamine on käesoleva Lepingu ese.

1.3. Yandex´i teenuste kasutamist reguleerib käesolev Leping, samuti järgmised dokumendid, mis on käesoleva Lepingu lahutamatu osa: Yandex´i otsingumootori kasutamise litsents (https://yandex.com/legal/termsofuse_et), Konfidentsiaalsuspoliitika (https://yandex.com/legal/confidential_et), Yandex ID Kasutustingimused (https://yandex.ru/legal/id_termsofuse), Lingitud kaartide kasutustingimused Yandex´i teenustes (https://yandex.ru/legal/bank_card), samuti teatud Yandex´i teenuste kasutustingimused. Yandex võib Lepingut ilma erilise etteteatamata muuta, Lepingu uus redaktsioon hakkab kehtima hetkest, kui see on käesolevas lõikes nimetatud aadressil Internetti üles pandud, kui Lepingu uues redaktsioonis ei ole sätestatud teisiti. KL-u praegune versioon on alati kättesaadav aadressil https://yandex.com/legal/rules.

1.4. Mis tahes teenuse / selle teatud funktsioonide kasutamist alustades või registreerimisprotseduuri läbides loetakse, et Kasutaja nõustub Lepingu tingimustega täielikult, ilma reservatsioonide ja eranditeta. Kui Kasutaja ei nõustu mõne Lepingu sättega, siis Kasutajal pole õigust Yandex´i teenuseid kasutada. Kui Yandex on Lepingu punktis 1.3 sätestatud korras teinud Lepingus muudatusi, millega Kasutaja ei nõustu, on viimane kohustatud Yandex´i teenuste kasutamise lõpetama.

2. Kasutaja Yandex ID registreerimine. Autoriseerimine Yandex ID-ga

2.1. Teatud Yandex´i teenuste või teenuste teatud funktsioonide kasutamiseks peab Kasutaja läbima registreerimisprotseduuri, mille tulemusena luuakse Kasutajale kordumatu konto (Yandex ID).

14-aastaseks saanud Kasutajal on õigus iseseisvalt registreerida konto ja kasutada Yandex´i teenuseid kehtiva seadusandlusega kehtestatud õigusvõime piires. Kui Kasutaja ei ole saavutanud määratud vanust, samuti juhtudel, kui seda nõuab kehtiv seadusandlus, siis on Yandex´i teenuste kasutamine lubatud ainult vanemate või muude seaduslike esindajate nõusolekul.

Teatud Yandex´i teenused võivad seada muid vanusepiiranguid, mis võivad olla täiendavalt täpsustatud juriidilistes dokumentides või saidi, äpi ja/või muu tarkvaratoote liideses/kirjelduses.

2.2. Konto (Yandex ID) loomise, kasutamise ja Yandex ID isikliku konto funktsioonide kasutamise korda reguleerivad Yandex ID kasutustingimused, mis on avaldatud aadressil https://yandex.ru/legal/id_termsofuse.

3. Üldsätted kasutamise ja säilitamise kohta

3.1. Yandex´il on õigus kehtestada piiranguid Yandex´i teenuste kasutamisele kõikidele Kasutajatele või teatud Kasutajate kategooriatele (olenevalt Kasutaja asukohast, teenuse osutamise keelest jne), sh: teenuse teatud funktsioonide olemasolu/puudumine, Yandex´i postiteenuses olevate meilisõnumite säilitamise periood, mis tahes muu sisu, maksimaalne sõnumite arv, mida üks registreeritud kasutaja saab saata või vastu võtta, meilisõnumi või kettaruumi maksimaalne suurus, teenusele tehtavate pöördumiste maksimaalne arv kindlaksmääratud aja jooksul, maksimaalne sisu säilitusaeg, allalaaditava sisu eriparameetrid jne. Yandex võib keelata automaatse pöördumise oma teenustele ja lõpetada automaatselt genereeritud teabe (nt rämpsposti) vastuvõtmise.

Yandex´il on Kasutaja ning oma seadmete kaitsmiseks õigus piirata mis tahes sõnumite vastuvõtmist ja nende edastamist Kasutajale, kui sellised sõnumid sisaldavad pahavara või koodi või kui Yandex´i automaatse filtreerimise ja viirusetõrje tööriistad on tuvastanud nimetatud sõnumites sellise pahavara või koodide olemasolu. Kasutaja on teavitatud ja ta nõustub sellega, et Yandex´il on määratud eesmärkidel õigus analüüsida ja uurida nendes teadetes sisalduvaid selliseid pahatahtlikke programme ja koode Yandex´i automaatse filtreerimise ja viirusetõrje kvaliteedi parandamiseks.

3.2. Yandex´il on õigus saata Kasutajale teabesõnumeid. Samuti on Yandex´il õigus saata Kasutajale reklaamisõnumeid tingimusel, et saadakse nõusolek seadusandlusega kooskõlas oleval viisil või tingimusel, et Kasutaja ei ole keeldunud vastava teenusega seotud reklaamsõnumite vastuvõtmisest (registreerudes või hiljem vastavat funktsiooni kasutades).

Kasutaja väljendab nõusolekut Yandex´ile teavitada teisi teatud teenuse kasutajaid Kasutaja avalikest tegevustest, sealhulgas tema poolt uute väljaannete paigutamisest, tema poolt teostavast tegevusest teiste kasutajate sisu suhtes, samuti muust teenuses raames aktiivsust.

3.3. Teenuste kvaliteedi parandamiseks on Yandex´il ja/või tema poolt küsitluse läbiviimiseks kaasatud isikutel õigus koguda kasutajate arvamusi ja tagasisidet erinevatel teemadel, saates teabesõnumi Teenuse Kasutaja järgmisel külastusel või võttes ühendust Kasutaja poolt kontol täpsustatud kontaktandmetel (telefonikõnede või e-kirjade teel). Kogutud arvamusi ja tagasisidet võidakse kasutada statistiliste andmete genereerimiseks, mida saab teenustes kasutada. Kasutaja poolt küsitluse käigus antud tagasisidet võib Yandex avaldada ka Yandex´i teenustes või Yandex´iga seotud isikute teenustes kas Kasutaja nimega (sisselogimisega) või ilma selleta. Kasutaja kohustub tagasiside jätmisel juhinduma käesoleva Lepingu nõuetest, sh käesoleva Lepingu punktis 5 kehtestatud nõuetest.

3.4. Kui Kasutaja kasutab Dzen.Platform LLC-i poolt pakutavaid teenuseid, võidakse Konto pilt, Kasutajanimi, Kasutaja identifikaatorid, sealhulgas device-id ja küpsised, e-posti aadress, mobiiltelefoni number, teave Kasutaja poolt Yandex´i teenuste kasutamise kohta edastada Dzen.Platform LLC-le Dzen.Platform LLC-i poolt teenuste osutamise eesmärgil (https://dzen.ru/legal/termsofuse, https://yandex.ru/legal/news_termsofuse).

4. Kasutaja sisu

4.1. Kasutaja vastutab ainuisikuliselt Kasutaja poolt postitatava sisu vastavuse eest kehtiva seadusandluse nõuetele, sh kolmandate isikute ees juhtudel, kui selle sisu kasutajapoolne postitamine või sisu olemasolu rikub kolmandate isikute õigusi ja huve, sealhulgas autorite isiklikke mittevaralisi õigusi, muud kolmandate isikute intellektuaalseid õigusi ja/või riivab nendele kuuluvat immateriaalset kasu.

4.2. Kasutaja tunnistab ja nõustub, et Yandex ei ole kohustatud vaatama mis tahes sisu, mille Kasutaja on postitanud ja/või levitanud Yandex´i teenuste kaudu ning et Yandex´il on õigus (kuid mitte kohustus) oma äranägemise järgi keelduda Kasutajale sisu postitamisest ja/või levitamisest või mis tahes Yandex´i saadaolevates teenustes sisu eemaldamisest. Kasutaja tunnistab ja nõustub, et ta peab iseseisvalt hindama kõiki sisu kasutamisega seotud riske, sealhulgas hindama selle sisu usaldusväärsust, täielikkust või kasulikkust.

4.3. Kasutaja tunnistab ja nõustub, et Yandex´i teenuste tehnoloogia võib nõuda Kasutaja sisu kopeerimist (reproduktsiooni), samuti selle töötlemist Yandex´i poolt, et vastata teatud teenuse tehnilistele nõuetele.

4.4. Kasutaja sisuga seotud kaebuste töötlemisel juhindub Yandex anonüümse sisu õiguste piiramise põhimõtetest, mis on avaldatud aadressil https://yandex.ru/company/rules/anonymous_content, kui teenuse kasutustingimustes ei ole sätestatud teisiti.

5. Yandex´i teenuste kasutustingimused

5.1. Kasutaja vastutab ainuisikuliselt kolmandate isikute ees nende Yandex´i teenuste kasutamisega seotud tegude eest, sealhulgas juhul, kui sellised tegevused toovad kaasa kolmandate isikute õiguste ja õigustatud huvide rikkumise, samuti Yandex´i teenuste kasutamisel seadusandluse järgimise eest.

5.2. Yandex´i teenuste kasutamisel Kasutajal pole õigust:

5.2.1. üles laadida, postitada, edastada ega muul viisil postitada ja/või levitada sisu, mis on ebaseaduslik, pahatahtlik, laimav, rikub moraali, demonstreerib (või on propaganda) vägivalda ja julmust, rikub intellektuaalomandi õigusi, propageerib inimeste vihkamist ja/või diskrimineerimist rassilise, etnilise, soolise, usulise, sotsiaalse tunnuse järgi, sisaldab solvanguid mis tahes isikute või organisatsioonide vastu, sisaldab (või on propaganda) pornograafia, laste erootika elemente, on seksuaalteenuste reklaam (või on propaganda) (sealhulgas muude teenuste varjus), selgitab narkootiliste ainete või nende analoogide, lõhkeaine või muu relva valmistamise, kasutamise või muul viisil kasutamise korda;

5.2.2. rikkuda kolmandate isikute, sealhulgas alaealiste õigusi ja/või kahjustada neid mis tahes kujul;

5.2.3. esineda teise isiku või organisatsiooni ja/või kogukonna esindajana ilma selleks piisavate õigusteta, sealhulgas esineda Yandex´i töötajate, foorumi moderaatorite, veebisaitide omanikena, samuti kasutada mis tahes muid vorme ja meetodeid teiste võrgus olevate isikute ebaseaduslikuks esindamiseks, samuti kasutajate või Yandex´i eksitamiseks mis tahes subjektide või objektide omaduste ja tunnuste osas;

5.2.4. üles laadida, saata, edastada ega muul viisil paigutada ja/või levitada sisu, kui seadusandlusest või lepingulistest suhetest tulenevad õigused puuduvad;

5.2.5. üles laadida, saata, edastada ega muul viisil paigutada ja/või levitada eriviisil keelatud reklaamiteavet, rämpsposti (sh otsingu-), võõra inimeste e-posti aadresside loendeid, püramiidskeeme, mitmetasandilist (võrk-) turundust (MLM), Interneti-kasumisüsteeme ja meiliäri, „õnnekirjad“, samuti kasutada Yandex´i teenuseid nendel üritustel osalemiseks või kasutada Yandex´i teenuseid ainult selleks, et suunata kasutajaid teiste domeenide lehtedele;

5.2.6. üles laadida, postitada, edastada ega muul viisil postitada ja/või levitada materjale, mis sisaldavad viiruseid või muid arvutikoode, faile või programme, mille eesmärk on häirida, hävitada või piirata mis tahes arvuti- või telekommunikatsiooniseadmete või programmide funktsionaalsust volitamata juurdepääsu eesmärgil, kaubanduslike tarkvaratoodete ja nende genereerimiseks mõeldud programmide seerianumbreid, sisselogimisi, paroole ja muid tööriste Interneti tasulistele ressurssidele volitamata juurdepääsu saamiseks, samuti linkide postitamine ülaltoodud teabele;

5.2.7. koguda ja säilitada teiste isikute isikuandmeid ilma loata;

5.2.8. häirida Yandex´i veebisaitide ja teenuste tavapärast tööd;

5.2.9. edendada tegevusi, mis on suunatud Lepinguga kehtestatud piirangute ja keeldude rikkumisele;

5.2.10. reprodutseerida, korrata ja kopeerida, müüa ja edasi müüa, samuti kasutada mis tahes ärilistel eesmärkidel Yandex´i teenuste mis tahes osi (sealhulgas Kasutajale Yandex´i teenuste kaudu kättesaadavat sisu) või neile juurdepääsu, välja arvatud juhul, kui Kasutaja on Yandex´ilt sellise loa saanud või kui see on mis tahes teenuse kasutuslepingus selgesõnaliselt ette nähtud;

5.2.11. muul viisil rikkuda seadusandluse, sealhulgas rahvusvahelise õiguse norme.

6. Ainuõigused teenustele ja sisule

6.1. Kõik Yandex´i teenuste kaudu juurdepääsetavad objektid, sealhulgas disainielemendid, tekst, graafika, illustratsioonid, videod, arvutiprogrammid, andmebaasid, muusika, helid ja muud objektid (edaspidi Yandex´i teenuste sisu), samuti kogu Yandex´i teenustes olev sisu on Yandex´i, Kasutajate ja teiste õiguste omajate ainuõiguste objektid.

6.2. Sisu ja muude Yandex´i teenuste elementide kasutamine on võimalik ainult teatud teenuse poolt pakutavate funktsioonide raames. Ühtegi Yandex´i teenuste sisu elementi ega ka Yandex´i teenustes olev sisu ei tohi kasutada muul viisil ilma autoriõiguste omaja eelneva loata. Kasutamise all mõeldakse, sealhulgas: reprodutseerimist, kopeerimist, ümbertöötlemist, mis tahes alusel levitamist, kaadris kuvamist jne. Erandiks on juhtumid, mis on selgesõnaliselt sätestatud Venemaa Föderatsiooni seadusandluses või teatud Yandex´i teenuse kasutustingimustes.

Kasutaja poolt Yandex´i teenuste sisu elementide, aga ka mis tahes sisu isiklik mitteäriline kasutamine on lubatud tingimusel, et kõik autoriõiguse kaitse märgid, autoriõigusega kaasnevad õigused, kaubamärgid ja muud autoriteatised, autori nimi (või pseudonüüm) säilitatakse muutmata kujul. Erandiks on juhtumid, mis on selgesõnaliselt sätestatud Venemaa Föderatsiooni seadusandluses või teatud Yandex´i teenuse kasutajalepingutes.

7. Kolmandate isikute saidid ja sisu

7.1. Yandex´i teenused võivad sisaldada linke teistele Interneti-saitidele (kolmandate isikute saidid). Yandex ei kontrolli nende kolmandate osapoolte ja nende sisu vastavust teatud nõuetele (usaldusväärsus, täielikkus, seaduslikkus jne). Yandex ei vastuta teabe, materjalide eest, mis on postitatud kolmandate osapoolte veebisaitidele, millele Kasutaja Yandex´i teenuseid kasutades juurde pääseb, sealhulgas mis tahes arvamuste või avalduste eest, mis on avaldatud kolmandate osapoolte veebisaitidel, reklaamides jne, samuti selliste saitide või sisu kättesaadavuse ega nende kasutajapoolse kasutamise tagajärgede eest.

7.2. Link (mis tahes kujul) mis tahes veebsaidile, tootele, teenusele või veebsaidile postitatud kaubandusliku või mitteärilise iseloomuga teabele ei kujuta endast Yandex´i poolt antud toodete (teenuste, tegevuste) heakskiitu ega soovitust, välja arvatud juhtudel, kui see on Yandex´i ressurssides selgesõnaliselt märgitud.

8. Reklaam Yandex´i teenustes

8.1. Yandex vastutab tema poolt Yandex´i teenustes avaldatava reklaami eest Venemaa Föderatsiooni seadusandlusega kehtestatud korras.

9. Garantii puudumine, vastutuse piirang

9.1. Kasutaja kasutab Yandex´i teenuseid omal riisikol. Yandex´i teenuseid pakutakse „nagu on“. Yandex ei võta endale vastutust, sealhulgas Yandex´i teenuste vastavuse eest Kasutaja eesmärkidele.

9.2. Yandex ei garanteeri, et: Yandex´i teenused vastavad/hakkavad vastama Kasutaja nõuetele; Yandex´i teenuseid osutatakse pidevalt, kiiresti, usaldusväärselt ja vigadeta; Yandex´i teenuste abil saadavad tulemused on täpsed ja usaldusväärsed ning neid võib kasutada mis tahes eesmärgil või mis tahes pädevuses (näiteks mis tahes faktide tuvastamiseks ja/või kinnitamiseks), ühegi toote kvaliteet, Yandex´i teenuste kasutamise abil saadud teenus, teave ja muu vastab Kasutaja ootustele.

9.3. Mis tahes teave ja/või materjalid (sh allalaaditav tarkvara, kirjad, juhised ja tegevusjuhised jne), millele Kasutaja saab juurdepääsu Yandex´i teenuseid kasutades, Kasutaja võib kasutada omal riisikol ja vastutab ainuisikuliselt nimetatud teabe ja/või materjalide kasutamise võimalike tagajärgede eest, sealhulgas kahju eest, mida see võib põhjustada Kasutaja arvutile või kolmandatele isikutele, andmete kadumise või muu kahju eest.

9.4. Yandex ei vastuta mis tahes tüüpi kahjude eest, mis tulenevad Kasutaja Yandex´i teenuste või Yandex´i teenuste teatud osade/funktsioonide kasutamisest.

9.5. Mis tahes olukordades on Yandex´i vastutus vastavalt Venemaa Föderatsiooni tsiviilseadustiku artiklile 15 piiratud 10,000 (kümne tuhande) VF rublaga ja pannakse temale tema tegevuses süü olemasolul.

10. Muud sätted

10.1. Käesolev Leping on Kasutaja ja Yandex´i vaheline leping Yandex´i teenuste kasutamise korra kohta ja asendab kõik varasemad Kasutaja ja Yandex´i vahelised lepingud.

10.2. Käesolevat lepingut reguleeritakse ja tõlgendatakse vastavalt Venemaa Föderatsiooni seadusandlusele. Käesoleva Lepinguga reguleerimata küsimused lahendatakse vastavalt Venemaa Föderatsiooni seadusandlusele. Kõik käesoleva Lepinguga reguleeritavatest suhetest tulenevad võimalikud vaidlused lahendatakse Venemaa Föderatsiooni kehtivate seadusandlusega kehtestatud korras vastavalt Venemaa õiguse normidele. Kogu käesoleva Lepingu tekstis, kui ei ole sõnaselgelt ette nähtud teisiti, tähendab mõiste „seadusandlus“ nii Venemaa Föderatsiooni seadusandlust kui ka Kasutaja elukohajärgset seadusandlust.

10.3. Käesoleva Lepingu raames tasuta pakutavate Yandex´i teenuste suhtes Kasutaja ja Yandex´i vahelistele suhetele ei saa kohaldada Venemaa Föderatsiooni seadusandluses sätestatud tarbijaõiguste kaitse sätteid.

10.4. Kui Yandex´i teenused võimaldavad tasulise tellimuse võimalust, siis lingib Kasutaja liitumise ja tellimuse eest tasumise edasiseks võimaluseks oma pangakaardi oma kontoga (edaspidi Lingitud kaart). Käesoleva lepingu tähenduses loetakse Lingitud kaardiks mis tahes pangakaart, mis on seotud Kasutaja kontoga (sealhulgas lingitud Yandex´i teenuste tellimisel enne või pärast tellimise vormistamist). Lingitud kaartide lisamise ja kasutamise korda reguleerivad aadressil https://yandex.ru/legal/bank_card avaldatud tingimused.

Kui Kasutaja teeb Yandex´i ja selle sidusettevõtete teenuste ja äppide funktsioone kasutades sularahata makse kolmandatele isikutele ilma Yandex´i teenustes autoriseerimata ja ilma pangakaarti linkimata Kasutaja kontoga Yandex´i teenustes, Yandex säilitab Kasutaja poolt maksevormis määratud andmeid ainult tehnilistel eesmärkidel makse sooritamiseks ilma teatud Kasutaja kontoga linkimata. Sisestatud teavet säilitatakse ja töödeldakse Konfidentsiaalsuspoliitikas sätestatud tingimustel ja eesmärkidel (https://yandex.com/legal/confidential_et).

10.5. Midagi Lepingus ei saa mõista kui Kasutaja ja Yandex´i vaheliste käsundussuhete, partnerlussuhete, ühistegevuse suhete, individuaalsete töösuhete või mis tahes muude suhete loomist, mida Lepingus ei ole sõnaselgelt sätestatud.

10.6. Kui ühel või teisel põhjusel üks või mitu käesoleva Lepingu sätet tunnustakse kehtetuks või juriidilist jõudu mitteomavaks, ei mõjuta see ülejäänud Lepingu sätete kehtivust ega kohaldatavust.

10.7. Yandex´i tegevusetus, kui Kasutaja või teised kasutajad rikuvad Lepingute sätteid ei võta Yandex´ilt õigust võtta hiljem oma huvide kaitsmiseks asjakohaseid meetmeid ega tähenda ka seda, et Yandex loobub oma õigustest hilisemate samalaadsete või sarnaste rikkumiste korral.

10.8. Käesolev Leping on koostatud vene keeles ja mõnel juhul võidakse Kasutajale tutvumiseks esitada mõnes muus keeles. Lepingu venekeelse ja muukeelse versiooni lahknevuste korral kohaldatakse käesoleva Lepingu venekeelse versiooni sätteid.

Avaldamise kuupäev: 20.10.2022

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/13102021

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/22062020

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/16072019

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/25062019

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/20022019

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/28012019

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/04062018

Eelmine versioon dokumendi: https://yandex.com/legal/rules/28042018